För ett par år sedan ansökte vi om permanent uppehållstillstånd för min svärmor. Det var ett av de största misstag vi gjort. Ansökan blev naturligtvis avslagen men vad som var värre var att de nu misstänker att hon kanske vill stanna kvar om hon får komma hit överhuvud taget. "We have reason to belive that your stay might be longer than three months" Därför är det tvärnej, inte ens för tre månader.

Att hon har tre barn, sju barnbarn och två barnbarnsbarn i Sverige ses nu som ett hinder för henne att komma till Sverige, inte som en anledning. Ju mer känslor man uttrycker, ju mer kärlek som finns mellan de olika familjemedlemmarna, desto svårare verkar det vara att få komma till Sverige.

Just nu sitter jag och försöker formulera en text som kan övertyga dem. Men det känns samtidigt som om det svåraste inte ligger i att skriva en bra text utan att texten hamnar hos en handläggare med hjärta. Den chansen är ungefär lika stor som att få sju rätt på lotto, men chansen finns och därför försöker jag.

Vi på Migrationsverket är stolta över att kunna välkomna människor till Sverige. Vår verksamhet vill skapa förutsättningar för att förverkliga visionen om ett Sverige som med öppenhet tar tillvara den globala migrationens möjligheter.
Du som vill göra en ansökan kan förvänta dig att få ett vänligt bemötande och en god service av oss. Det ska vara lätt att ha med Migrationsverket att göra


Texten ovan är hämtad från Migrationsverkets hemsida. Låt mig säga att jag inte riktigt håller med. Jag tycker verkligen inte det är lätt att ha med Migrationsverket att göra. Jag har aldrig förväntat mig ett vänligt bemötande. Men jag förväntar mig empati. Jag förväntar mig att, på en myndighet som ansvarar för invandrings- och flyktingfrågor, mötas av lite förståelse. Ni säger er vara stolta över att välkomna människor till Sverige. Jag vill påstå att ni är stolta över att kasta ut folk från Sverige.

Kära Migrationsverket. Jag kan tala om för er var er stolthet ligger. Ni misstänker att min svärmor vill stanna permanent i Sverige och er stolthet hindrar er från att ändra ett fattat beslut, även efter att det framkommit nya uppgifter som visar att hennes vistelse garanterat inte kommer att bli mer än tre månader. Det är er stolthet.
Ändra aldrig ett beslut, ty det är hugget i sten.
Glöm inte att ”nej” alltid är utgångsläget.
Var alltid misstänksam.
Tro ingen.
Använd aldrig sunt förnuft.
Le aldrig.
Hata humor.
Håll garden högt.
Var fyrkantig.  Annars kan det såra er stolthet.

Med vänliga hälsningar:

Lars-Erik Strand, en av många förlorare i Statens Migrationslotteri.