Häromkvällen såg jag ett avsnitt av den fantastiskt spännande serien "konstdeckarna". De sa att troligtvis 40 - 50 % av de konstverk som finns på museer och institutioner är förfalskningar.

Vad är egentligen skillnaden mellan ett original och en förfalskning, tänkte jag då? Njuter jag mer av en tavla om jag vet att det är Salvador Dali som hållit i penseln, eller njuter jag lika mycket av den om det rör sig om en perfekt utförd kopia? För mig spelar det ingen roll. Det är ju motivet som räknas.  Och varför är det bara så inom konsten, och inte till exempel i musiken? Att en grupp spelar andras låtar är inget konstigt, och ibland kan till och med en cover vara bättre än själva originalet.

Vad är det som är så skrämmande med att våra museer har en massa förfalskningar, och varför är det så viktigt att till varje pris ta reda på om det verkligen är en äkta Van Gogh  eller inte?

Under postmodernismens glada dagar på 80-talet fördes en livlig diskussion om det äkta konstverkets egentliga värde. Man tog ett par bilder av Robert Rauschenberg som exempel (om jag inte minns fel). På den ena bilden hade han gjort en spontan, abstrakt målning, som tillkommit hastigt. Sedan tog han fram en annan duk, och la ned väldigt mycket tid på att skapa en exakt kopia. Vilket var egentligen originalet?

Mina tankar om förfalskningens underbara värld leder mig ut ur konstens ramar och rakt in i verkligheten. Vad är egentligen sant eller falskt i den värld vi lever i? Finns Fredrik Reinfeldt? Många skulle nog vilja att han var en kopia, men om han var en kopia, vem är i så fall originalet? Och hur var det egentligen med månlandningarna? Skedde allt egentligen i en studio? Jag tror inte det. Jag tror verkligen att det färdades tre män i en liten kapsel långt ute i rymden, och jag tror att orden "Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten", verkligen yttrades från den där lilla tallriken som lyser så vackert på kvällarna. Det låter ju helt otroligt, och det är egentligen mycket enklare att tro att det hela var en fejk. 

Många hävdar att flera stora historiska händelser i själva verket är konspirationer, iscensatta av regeringar. Så skulle till exempel Twin Towers varit fullproppat med sprängmedel, och planen varit attackflyg. Enligt de senaste teorierna skulle det inte ens funnits några flygplan. Det verkar lite väl magstarkt för mig, och här är det betydligt enklare att köpa den officiella versionen. Jag kan hålla med om att det verkar konstigt att tornen rasar i en hastighet som är lika med fritt fall, men jag köper det. Det blir enklast så.

I vilket fall som helst är det spännande att tänka tanken med original eller förfalskningar i verkligheten. Vilken verklighet, förresten? Finns jag? Finns du? Eller är vi kopior i en kopierad värld?