Att vara gift med en restaurangägare innebär att man får vara beredd på att lägga ned ganska mycket av sin fritid med att hjälpa till. Är man gift med en utländsk restaurangägare får man dessutom räkna med att bli betraktad som en presumtiv brottsling.

I fredags hände det igen. Restaurangen var halvfull med glada och nöjda matgäster när plötsligt dörren rycks upp och två polispatruller stormar in, personal från socialen, kommunens alkoholhandläggare med mera. Sammanlagt att tiotal personer. Det enda som fattades var nationella insatsstyrkan. Man undrar ju om inte polisen har viktigare uppgifter en fredagskväll.

Restaurangbranschen har under lång tid varit satt under lupp. Det har sin förklaring. Lönsamheten är låg och det har varit relativt enkelt att stoppa undan lite pengar i fickan. I dag är däremot den möjligheten undanröjd. Kassaregistret måsta ha en "svart låda" som registrerar alla inslag. Allt registreras. Även om kassalådan stått öppen för lång tid. Vi har också en bok där vi måste fylla i namn, personnummer och tid när vi börjar och avslutar ett arbetspass. Ungefär som en stämpelklocka. Ändå anser man alltså att man måste göra en sådan här razzia ibland. 

Förbipasserande undrar förstås vad som är på gång när två polisbilar står parkerade utanför och polismän blockerar entré och köksingång. Bråk, fylla, slagsmål ...? Vad hade hänt då? Ingenting. En helt vanlig fredagskväll med nöjda gäster. Mina tankar går till Monty Phyton och scenen där romerska styrkor genomsöker ett hus och en soldat kommer ut: "Found this spoon, sir!" Men den här gången hittade de inte ens en sked. 

Utan att ha fog för vad jag säger nu tror jag inte att sådana här razzior förekommer på svenska restauranger med helsvensk personal. Jag kan ha fel men jag tror det. Det finns en utbredd misstro mot utländska entrepenörer i restaurangbranschen. Människor som kommer till Sverige och inte vill leva på bidrag utan försörja sig på ett hederligt arbete, jobba hårt och dra in skattepengar till Sverige. Givetvis finns det undantag men i de allra flesta fall är det nog så.