Litteraturmagazinets fredagsenkät var idag "Vilken är den mest intressanta litterära figuren genom tiderna?" Jag tänkte genast på Raskolnikov, huvudpersonen i Dostojevskijs "Brott och straff". Nu kommer jag inte längre ihåg så mycket av den boken. Det var över trettio år sedan jag läste den men jag kommer ihåg hur gripen jag blev av denne person. Hur man fick följa med i hans tankar både före, under och efter mordet på den giriga pantlånerskan.

På något underligt plan sympatiserar man med mördaren och inte med offret. Och man tvingas ställa sig själv frågan: "Är en mördare alltid en galning?" I Dostojevskijs värld är det inte helt självklart. Vi får lära känna Raskolnikov och göra ett besök i hans psyke. Vi får följa hela hans svåra väg fram till beslutet som leder till att han krossar pantlånerskans huvud med en yxa. (Om jag inte minns fel) 

Tiden efter mordet brottas han med problemet om det kan ha varit moraliskt riktigt att mörda. När han så småningom kommer fram till att det nog inte var så klokt splittras han inifrån på ett psykologiskt plan och den kampen får vi också vara med om. Jo, Raskolnikov är, i alla fall för mig, nog den mest intressanta litterära figuren genom tiderna. Det börjar nog bli dags att läsa om den boken efter trettio år.