Jag tycker att årets val av Metallica som Polarpristagare var jättebra. Inte för att de hör till mina favoriter. Jag hade gärna sett Robert Fripp eller Brian Ferry. Till exempel. Men det är högst personligt och okunnigt. Jag tycker bara det är kul att musik som i vanliga fall anses lite smutsig får ta plats och värderas på samma villkor som all annan musik.

Det jag tycker var fånigt var motiveringen: "Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner ..." Men hallå! Har ni glömt Stravinskijs Våroffer? Och Sjostakovitj Leningradsymfoni, Messiaens Turagalilasymfoni och nästan ALLT som Gustav Mahler skrev? Till exempel ...

Min teori är att man vill få det att låta lite "fint". Att hårdrockarna har fått knyta av sig skorna och tassa in i kulturens finrum. Tänk att jämföras med Wagner och Tjajkovskij ...

Patetiskt.

Så klart är medlemmarna i Metallica skickliga musiker och de har säkert influerats av den klassiska musiken. Men hårdrocken är tillräckligt kompetent för att stå på egna ben. Den behöver inte Wagner att stötta sig mot. Men då låter det lite finare. 

Man hör aldrig det motsatta, att en modern tonsättare har influerats av hårdrocken (vilket väl  är ganska sannolikt i många fall)

Jag tycker om mycket hårdrock även om just Metallica inte hör till favoriterna. Jag tycker också om mycket klassisk musik och opera. Det ena utesluter inte det andra. Men det ena är inte heller finare än det andra. 

Det andra priset, till Afghanistan National Institute of Music, anser jag mig alldeles för okunnig för att uttala mig om men rent spontant tycker jag att det känns helt rätt och att det är väldigt roligt och välförtjänt att de fått priset.