Det här är nog den finaste bilden jag har på mina föräldrar. Fotografen heter Christer Lennartsson och jobbade då på det äldreboende där min mamma levde sina sista år. Min pappa var uppe och hälsade på henne i princip varje dag. Han hade en stor uppgift att fylla för han kom alltid och hjälpte henne med maten. Han var nog inte till någon större hjälp egentligen. Personalen hade skött det både bättre och effektivare. Men de lät honom hållas och han blev dessutom alltid varmt mottagen när han kom upp. Han blev som en del i deras vardag. Man kan på sätt och vis säga att personalen där tog hand om honom också. Han fick känna sig behövd och han hade en uppgift. Han fick också dela den här stunden med min mamma som de båda så väl behövde.

Nu bor min pappa också på ett annat äldreboende. Han har stretat emot i det längsta. Han ville inte till något boende för "det är ju bara en massa gammfolk" som bor där. När värken i hans ben tilltog och han fick allt svårare att gå började han ge med sig lite. Ett boende kanske inte vore fel men "jag måste ju bli lite bättre först". Nu är han i alla fall där och han trivs bättre än någonsin. Han får all den kärlek och omvårdnad han behöver av personalen.

Med det vill jag bara ge min bild av hur äldreboendet kan se ut här i Tranås. Det kommer fram så mycket negativ kritik. Den positiva syns inte lika mycket. Den är inte lika intressant för media. Säljer inte lika mycket lösnummer. Kritiken är säkert befogad. Att som anhörig komma och få se hur ens föräldrar utsätts för vanvård måste vara förskräckligt. Men jag har aldrig sett det och jag tror att det ändå sker i olyckliga undantagsfall.

Jag beundrar personal på äldreboenden. De är vardagens hjältar. De tar sig an alla dessa äldre, som inte alltid är så trevliga, med ett leende. Tålmodigt fångar de upp maten som rinner utanför munnen på Greta och när Asta för hundrasjuttioelfte gången säger "Jag vill hem..." får hon återigen svaret "Men du är hemma nu. Här hos oss".

Så om någon läser det här och jobbar, har jobbat eller kommer att jobba inom äldrevården: Ni är fantastiska och underbara människor som väljer att jobba med gamla människor och ge dem ett värdigt avslut på den här vandringen. Tack.