I dag på alla hjärtans dag firas också en annan dag, som är betydligt större, i Kina.Det firas varje år vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Just den exakta dagen verkar mindre viktig även om det läggs lite mer krut, bokstavligt talat, på den. Förra året var vi i Kina vid tiden för nyår och det small hela tiden under de två veckor vi var där. Nu lämnar vi tuppens år för att gå in i hundens.

I år blev vi, via bekantas bekantas bekanta, inbjudna till en storslagen fest på Grand Hotel i Stockholm. Ping har lärt känna en kvinna i Solna som är god vän med Kinas ambassadör i Sverige. Min initiala plan var att släppa av Ping på festen för att sedan åka ut till Waldemarsudde och se utställningen med Sigrid Hjertén. Men när de fick höra talas om att den här speciella kvinnan från Tranås hade man och barn var reaktionen, "Men det är klart de måste följa med! Man måste ju fira nyår med familjen!" 

Ja ja ...

Jag kan ju direkt erkänna att jag inte är någon vän av stora tillställningar. Till en början kände jag mig också rätt malplacerad. Ping trivdes som fisken i vattnet. Men efter ett tag började jag känna igen den där härliga kinesiska mentaliteten som jag har lärt mig att älska.

En sådan här tillställning på svenska hade blivit stel och tråkig. Men även om det här var högt uppsatta affärsmän och affärskvinnor, företagsledare och annat "fint" folk så rådde en skön och avslappnad stämning. Alla gick runt hela tiden. Inte ens när vi åt satt vi ned. Träffades, pratade, skrattade, skålade, önskade varandra gott nytt år och skapade nya kontakter.

Efter ambassadörens inledande tal var det olika uppträdanden. Bland annat operasångare, cirkusartister, musiker och komiker. Allt av hög kvalité. Det avslutades med någon slags aria ur en Pekingopera. Sedan kördes storbildsskärmen igång och där kom en karaokeversion av kinesiska nationalsången, följt av andra kända kinesiska sånger. Alla sjöng. Eller pratade, skrattade, skålade ... Svensken gapade. (Jo, det fanns fler svenskar men inte många) Till slut urartade det hela med kinesisk pop. Allt med karaoke och mikrofonerna gick runt. Jättekul!

Det är något med det kinesiska sättet att umgås som tilltalar mig så mycket. Jag vet inte om det finns något ord för "umgås" på kinesiska men det förvånar mig inte om det inte gör det. För dem är det en självklarhet. Det behövs inga ord. Och alla umgås över generationsgränserna. Och alla andra gränser också. Man bara är. I Sverige drar vi oss gärna undan i små grupper. Här är alla tillsammans. Och har kul. Det hade jag med. När jag hade kommit ur svenskkostymen.

Och Sigrid Hjertén då? Ja, hon får vänta. Utställningen pågår hela sommaren.

 

 "Se men inte smaka" var chaufförens devis

 Ping med Pekingoperaartist

 

 Ambassadören håller inledningstal

 

 Buffé med massor av rätter

 

 

Ja, som sagt ... Lite malplacerad svensk, men kul var det

 

Sigrid får vänta