Dåligt samvete är en egenskap som aldrig riktigt legat för mig. Jag gör många felaktigheter i livet men att gå och älta det, att ha dåligt samvete, ökar bara skuldkänslan och illamåendet. Det leder inte vidare. Jag skulle istället vilja kalla det skuldstyrka. När vi gjort något fel bör vi istället få styrka för att rätta till det. 

Greta Thunberg är en flicka som ger, eller borde ge, alla i min generation skuldstyrka. Den enorma styrka som den här lilla flickan visar upp får mig att fundera över om vi inte bevittnar Kristi återkomst.

Jag är inte kristen men jag kan ändå tro att det inte bara finns en stor visdom i Bibeln, utan också en del sanning. Jag tror mycket väl att Jesus har funnits men inte att han skulle varit Guds son. Jag tror att Jesus var en person som vem som helst men med ett gudomligt medvetande. Han föddes i en tid som var orolig och han lyckades att med en gudomlig kärlek få människor att mötas.

Greta föddes också  i en tid som är turbulent på många sätt. Vi har många krigshärdar överallt runt om i världen men det allra mest oroande molnet på vår mörka himmel är ändå klimatet. Många väntar, och har väntat länge, på Kristi återkomst. Jag tror att vi ser det just nu. Och att vi har gjort det tidigare också. Människor med ett gudomligt medvetande. Eller hela rörelser. Ett gudomligt medvetande behöver ju inte sänkas ned just över en man eller en kvinna utan över hela rörelser. Fredsrörelsen ... 

Vad är det som gör att jag tänker så mycket Jesus just med Greta då? Jo, precis som med Jesus samlar hon tusentals anhängare som tror på och som vill dela hennes budskap. Precis som med Jesus möter hon också misstro, rädsla och hat. Det enda hon vill är att förkunna ett kärleksbudskap men det finns en utbredd rädsla kring kärleksfulla människor.

När hon ställer sig mitt ibland världens ledare och talar om för dem att de har stulit hennes framtid och bara tänker på sina pengar, då ser jag bilden framför mig av hur Jesus jagar ut månglarna ifrån templet. 

Greta kanske är den frälsare världen behöver för att överleva. Och det är väl ingen tillfällighet att de två sista bokstäverna i hennes namn bildar ordet "Great" om man byter plats på dem.

Vi kanske snart får en ung generation som tvingar ned oss på knä. Som får oss att verkligen inse vad som håller på att hända. Och att det är vi som orsakat det. Och att det inte räcker med att källsortera och att skriva på en namnlista för att sedan ta bilen på en liten nöjestripp. Och det är den generationen som inte ger oss skuldkänslor utan skuldstyrkor.