För ett tag sedan hade jag den stora äran att få vara gäst på mattan hos Lasse Johansson. Det kändes väldigt fint att i en avspänd miljö få sitta och berätta om sitt liv. Mitt uppdrag inför kvällen var att välja ut två låtar som jag tyckte om och som ja hade något att säga om. Det kan tyckas ganska enkelt men jag hade mycket vånda inför detta. Till slut valde jag "For absent friends" av Genesis och "Kuda, kuda" av Tjajkovskij. 

Det jag glömde var ju att säga något om "Kuda, kuda". Det är Lenskijs aria ur operan "Eugene Onegin". Själva historien är ett svartsjukedrama där Lenskij har utmanat Onegin på duell fast han vet att han kommer att förlora. Arian handlar om han sista kärlekssång till  livet. 

 


Tjajkovskij var homosexuell och det är tydligt att Lenskij är ett självporträtt. På den tiden var homosexuell synonymt med förlorare. Det finns också ett tydligt släktskap mellan homosexualitet och opera. Många bögar är operaälskare. 

Jag är också operaälskare och jag älskar Lenskijs aria. Jag hade en katt en gång som jag döpte till  Lenskij bara för att han var så rädd. Det jag ville säga med det här valet av musik var att jag upplever en samhörighet med homosexuella utan att själv vara det. Jag tror det är känslan av utanförskap. Jag upplever det inte längre starkt och jag upplever det inte alls som något negativt. Snarare tvärtom. Men i min ungdom och tidiga vuxenålder var jag en sökare som letade efter tillhörighet.

Han som förde mig in på operalyssnandet på allvar var min lärare i perceptionspsykologi på bildlärarutbildningen i Umeå. Jag tillbringade många fina stunder i hans lägenhet och lyssnade på opera. Han var också homosexuell och han berättade om sin kamp i sitt identitetssökande i den lilla by han växte upp i.

Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med det här men... äsch, ni behöver ju inte läsa om ni inte vill, men någonting om sökandet efter en identitet. Det som är så viktigt och samtidigt så svårt idag. Sökandet efter oss själva. 

Jag låter det här inlägget mogna ett tag så kanske det kommer en fortsättning som är mer begriplig.

 /https://www.youtube.com/watch?v=L2_GBhFtM2U