Morgonens fundering får bli den om anonymiteten, den som har legat och grott en längre tid. Den började egentligen redan i tonåren, när bilarna började byta registreringsskyltar. Jag, som då var ganska nyinflyttad norrlänning, tyckte om att se hur bilarnas skyltar började på F istället för AC. Ibland kunde man se ett E och jag tog genast reda på att den bilen kom från Östergötland. Ibland såg man någon med A eller AA och då var det "en sådan där" stockholmare. De körde ofta fort. Och vårdslöst. Jo jo, fördomarna grasserade redan på den tiden. Någon enstaka gång hände det faktiskt att man såg någon bil med AC och då hade man nästan lust att springa ut i vägen och stoppa dem bara för att prata med dem och höra var de kom ifrån. 

Nu håller det fasta telefonnätet på att läggas ned och det är bara en tidsfråga innan alla har mobilnummer. Jag har lärt mig att som smålänning identifiera mig med 0140 och det är alltid lika trevligt att slå ett 090-mummer till mina släktingar i Umeå. Nu har jag ingen identitet alls med mitt telefonnummer. Det tog extremt lång tid för mig att lära mig mitt mobilnummer, kanske för att jag hade svårt att identifiera mig med det.

Anonymiteten smyger sig över oss. Vi stör oss på kvinnor med slöja men själva går vi runt med en osynlig slöja över ögonen. Den som hindrar oss från att se varandra i ögonen. När vi vandrar genom stan sätter vi på mobilen, tar ut de viktigaste koordinaterna och kryssar fram genom ett hav av mänsklighet utan att lyfta blicken. Det har blivit besvärande att bemöta en blick, att le eller att säga "Hej!". Istället glider vi in i anonymitetens töcken.

Dialekterna är också på väg att försvinna. När jag som barn kom till Småland tyckte jag det var roligt när mina vänner skrattade åt mina norrländska uttryck. (För de gjorde det aldrig elakt) Jag till och med förstärkte den norrländska accenten. Norrländskan var en del av min identitet och berättade om min kultur och mitt ursprung. 

Vi är på väg att förvandlas till en grå massa av nationell anonymitet. Vi projicerar vår egen identitet på de olika medlemmarna i dokusåpor och realityserier. Men jorden snurrar på och vi är rätt glada ändå.