Nu har massmedia, med Aftonbladet i spetsen, bestämt sig för att vi ska tycka illa om äldrevården igen. Det finns givetvis fall där fel människor har hamnat i äldrevården men jag är helt övertygad om att det rör sig om enstaka företeelser. Det är givetvis inte förlåtligt på något sätt att en vårdare behandlar en äldre på något kränkande sätt och en sådan person ska förstås sparkas från sitt jobb omgående. Men att för den skull döma ut hela äldrevården och i en artikelserie kalla den äldrevanvården är väl ganska fel?
 
Jag har varit i kontakt med äldrevården vid några olika tillfällen när äldre släktingar legat där. Senast var det min mamma, som bodde sina sista år på Uvaberg. Jag har sällan träffat så kärleksfulla och omtänksamma människor som just där. Min mamma trivdes alldeles förträffligt bra där.
 
Att varje morgon kliva in i dödens väntrum och ta sig an de äldres tvättande, matande, blöjbyten med mera och dessutom göra det med ett leende tycker jag är otroligt beundransvärt. Dessutom tar de sig tid för en liten pratstund med de boende, som kanske inte alltid ens kan svara. Men de får en liten stund av medmänsklighet som de kan känna in.
 
Alla är förstås inte lämpade till det här speciellt krävande yrket men alla jag stött på har varit helt fantastiska. De som har haft oturen att ha någon nära anhörig som blivit illa behandlad av någon sjuk eller på annat sätt opassande vårdare blir förstås bittra och anklagande mot den avdelningen.
 
Media har en förmåga att driva på sådana här frågor. De vet hur lätt det är att få med sig ett drev av upprörda läsare. De vet när de river upp oläkta sår. De vet att det är säljande att röra upp människors ilska.
 
Det är medias uppgift att avslöja missförhållanden. Det är helt rätt. Men jag tycker det kan bli alltför enkelspårigt och dessutom väldigt kränkande att peka ut en hel arbetskår där det bara är några få som verkligen har misskött sig.
 
Jag vill ha en serie som heter "Kärleken i äldrevården". Som komplement. Där finns mycket mer att hämta. Exemplen är massvis. Men det säljer inga lösnummer.