I dagens aftonblad kan vi läsa om Mike Hughes, "Mad Mike", som sköt upp sig själv i en raket till en höjd av drygt 100 kilometer innan han lät utlösa två jättefallskärmar och störtade mot marken. Han skadades i fallet och fick föras till sjukhus.  

Vad ville han då uppnå med detta? Jo, han skulle fotografera hur jordytan såg ut från så hög höjd för att därmed bevisa att jorden är platt. En gång för alla. Nu skulle bevisen komma fram. Korten skulle läggas på bordet. Huruvida han lyckades med det förtäljer inte historien. Men det lär väl i så fall komma fram och då kommer det att visa sig att hela vår världsbild ända sedan Aristoteles har varit fel. Det är väl åtminstone vad Mad Mike hoppas på. Om inte kameran också gick sönder i fallet. I så fall bygger han säkert en ny raket och gör ett nytt försök. Den här uppskjutningen var inte heller den första han gjorde.

Det som är så speciellt med sådana här personer är att de ger sig ALDRIG! Jag kan känna en viss fascination över den här fullständigt oomkullrunkeliga övertygelsen. Men det finns också något läskigt i det här. För om tillräckligt många korkade människor säger korkade saker tillräckligt många gånger blir det till slut en sanning. Och en sanning som sprids i en mindre grupp sprider sig snart till en allt större massa. Det är viktigt att man bygger upp en teori runt sin tro och försöker få den att se vetenskaplig ut. Plattjordsförespråkarna (för det är väldigt många fler än bara Mad Mike) har komplicerade teorier och "bevis" för att jorden är platt. Bland de tyngre namnen finns också en före detta pilot som helt seriöst berättar om hur han från flygplanets förarkabin alltid ser en rak horisontlinje. Alltså: Jorden är platt. 

Riktigt hur själva kanten på tallriken ser ut finns lite olika teorier om. Vissa tror att man verkligen kan trilla av om man kommer för nära medan de flesta kanske ändå tror att skivan omges av en 345 meter hög isbarriär. Tanken fascinerar onekligen och man undrar lite varför inte Mad Mike istället försöker bege sig till denna isbarriär och klättra upp på den för att därifrån blicka ut över universum. Men det kanske vore för enkelt.

Men åter: Plattjordarna kan man ju ändå tycka är ganska harmlösa. De lyckas dra med sig många anhängare i sin sanning men det verkar ändå inte som om de gör någon större skada, mer än på sig själva när de störtar till marken. (jämförelsen med Roadrunner är inte helt fel) Och man måste ju någonstans beundra Mike som skruvar ihop en egen raket. Det är inte alla som fixar en sådan sak.

Roadrunner 

Men det finns andra konspirationsteorier som är läskiga och rent farliga. Utan att på något sätt vara expert på området vet jag ändå att många teorier i dag går ut på att jorden håller på att övertas av en utomjordisk civilisation som är överlägsen oss. Det är reptilvarelser som ibland tar sig mänsklig form. Ofta då i skepnad av världsledare. De håller långsamt på att förgifta vår planet för att sedan, när mänskligheten dött ut, kunna ta över. 

Att vi håller på att utrota oss själva är ju helt uppenbart och det behövs inga konspirationsteorier för det. Det räcker ju med att se på klimatförändringarna och det är konstigt att inte konspirationsteoretikerna gjort det till sitt och hävdar att det är ödlefolket som står bakom. Men det kanske inte är lika spännande.